Na Maderze odbywa się kilka cyklicznych imprez, a jedną z nich jest Festiwal Rumu. W kwietniu odbyła się jego kolejna edycja i szczęśliwie akurat byłam w tym czasie na wyspie. 😁
Madera jest jednym z nielicznych regionów na świecie i jedynym w Europie, w którym produkuje się rum agricole. Rum agricole, podobnie jak każdy inny rodzaj rumu, jest destylatem z trzciny cukrowej, wyróżnia go jednak to, że fermentowany jest bezpośrednio z soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy, która jest produktem ubocznym produkcji cukru.
Festiwal rumu na Maderze zyskuje coraz większą popularność i w 2023 roku trwał aż 6 dni.
Wydarzenie to jest doskonałą okazją do skosztowania dobrego, maderskiego rumu oraz ciekawych koktajli podczas odbywających się tam degustacji. Wśród rozbrzmiewającej muzyki i radosnej atmosfery można było porozmawiać z producentami o unikalności ich produktów oraz wymienić się doświadczeniami i wrażeniami smakowymi z uśmiechniętymi uczestnikami festiwalu. 😉 Dopełnieniem programu dla osób specjalizujących się czy po prostu bardziej zainteresowanych tym trunkiem były kursy mistrzowskie, m.in. Madeira Rum & Chocolates oraz Madeira Rum & Cigars, prowadzone przez międzynarodowe osobistości ze świata rumu. Podczas festiwalu swoje unikalne wyroby zaprezentowało pięciu maderskich producentów rum: Engenhos do Norte, Sociedade dos Engenhos da Calheta, Engenho Novo da Madeira (William Hinton), Florentino Izildo Ferreira (O Reizinho) and Vinha Alta.
Przy okazji udało mi się również odwiedzić jedną z maderskich destylarni rumu – była to znajdująca się w Porto da Cruz destylarnia Engenhos do Norte, gdzie mogłam zobaczyć jak wygląda proces produkcji rumu. I właśnie z tej wizyty wrzucam krótki filmik! 😁